Addvertisment 1

Advertisment 3

Wednesday, 26 December 2012

;) ...baby in progress

Hari-hari menu wajib waktu lunch untuk makan bersama nasi adalah Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Terung Pipit dari Gerai Kak Yah. Ntah kenapa makanan yang tak terfikir untuk dijamah, laju je meluncur dalam tekak itu pun setelah diperkenalkan oleh Rozita Hani, kawan sekerja. "Sedap terung pipit ni, Ita suka sangat", katanya bersunguh-sungguh.

Risau juga, sebab perut ni ada si kecik yang 13 minggu..tapi Momma tetap setia dengan menu yang tak semenggah. Pernah sekali Nasi putih bertemankan Telur mata & Sos Cili serta Kicap..oowwhh..menu apakah...sanggup dijamah penuh selera selama seminggu....

semoga cepatlah berlalu fasa ini....

Closing 2012

Masa berlalu pantas...
19-20 ke Langkawi, kunjungan keluarga untuk mendekatkan anak-anak dengan alam ciptaan Allah. Suka melihat keriangan anak-anak (Abdul Razak & Umair) yang teruja dengan hidupan Marin di Underwater World dan juga hidupan comel yang jinak lagi menyenangkan hati di Wildlife Park. Sangat berkesan kunjungan tersebut sebab sehingga kini Abdul Razak masih teringat-ingatkan burung-burung kecil yang jinak di Wildlife Park. Pengalaman yang baru untuk putera kesayangan yang celoteh bercerita pengalaman memberi burung makan di tapak tangannya. Cantik betul burung tersebut umpama dalam alam fantasi. Begitu agungnya ciptaan Ilahi.... Subhanallah.

Minggu depan, sibuk dengan majlis cukur jambul dan akikah Afif Rafiuddin...harap semuanya lancar ...

Hajat hati nak cuba macam-macam resepi tapi apakan daya tak sempat nak berperang dengan semua tu almaklumlah Momma ada "isi" sekarang ni...mungkin akan aktif semula dengan cupcake sehari dua lagi

Wednesday, 12 December 2012

Kehadiran si kecil yang ditunggu

Alhamdulillah..langsung tak sangka yang Allah kurniakan si kecil yang sedang membesar didalam perut Momma. Bertahun rasanya menunggu kehadiran "rezeki" yang satu ini, harta dunia akhirat yang semestinya menjadi aset paling berharga atau paling tepat tiada nilai yang dapat membayar kurnian ini.

Hamil 3 bulan, dengan selera makan yang tumpul hanya bertemankan ikan masin, telur goreng atau paling meriah pun ikan keli yang disulam dengan ulam kampung atau bendi. Daging LANGSUNG TAK MENARIK di mata boleh muntah hijau kalau termakan, ayam masih ok la tapi tak berapa gemar.

Dengan selera yang tumpul bagai..mintak mahap lah..lunch paling gempak pun Roti Gardenia (Bun Chocolate)...huhuhu..nasib..nasib

Monday, 5 November 2012

Ulam..ulam


Hari-hari menu wajib waktu lunch untuk makan bersama nasi adalah Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Terung Pipit dari Gerai Kak Yah. Ntah kenapa makanan yang tak terfikir untuk dijamah, laju je meluncur dalam tekak itu pun setelah diperkenalkan oleh Rozita Hani, kawan sekerja. "Sedap terung pipit ni, Ita suka sangat", katanya bersunguh-sungguh.

Risau juga, sebab perut ni ada si kecik yang baru je "5 minggu", takut mendatangkan mudarat jadi surf la Pakcik google cari "Terung Pipit untuk Wanita Hamil"....

dari pembacaan terjawab la keraguan, so boleh la meneruskan diet pemakanan yang sebegitu rupa..hehheh.. dalam merayau-rayau di Pakcik GOOGLE, maka terjumpalah satu blog yang menarik, CER KLIK SINI ..bukan setakat khasiat ulam je malah resepi nak masak ulam-ulam kampung pun ada...tabik spring la kalau ada lagi yang lahir sekitar penghujung 70an ke atas yang mahir memasak menu seperti Masak Lemak Cili Api Pegaga, Masak Air Lada Hitam Pucuk Midin, Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Terung Pipit, Kerabu Pusuk Paku, Kerabu Mentah Kaduk, Sambal Belacan Bacang...perghh..sedap kot!!!...aiseh meleleh air liur ni haaa...

Malas cite bebanyak, nanti la update lagi..

Thursday, 19 July 2012

Moist Choc Steamed Cake(kek Kukus Coklat Lembap)...senang giler

haaaaa...ni diaa...konon nak try loyang baru yang dibeli dari Kak Halimahton (ejen Eslene)..tak sia-sia beli sebab murah jer (RM16.90). Dah agak lama loyang ni lepak kat ofis..hampir sebulan jugak. Nak buat camno eh...busy momma nan sorang ni.

Balik je rumah, mula la plan nak RASMI loyang ni, maka godak-godek jumpalah 2 bungkus tepung kek segera yang dibeli dengan Harga RM7.50/bungkus.

Senang je nak buat, ikut je arahan kat label...malas punya pasal mix bahan-bahan dengan garfu sambil lepak depan TV......ahakss tahap dewa kemalasan ni, mintak mahap le ye tak kuasa momma nak contribute tenaga selepas berhempas pulas di siang hari

siap je mix bahan-bahan..terus tuang dalam loyang dan taruk dalam periuk kukus....sementara nak tunggu kek siap sempat lah mandi dan solat maghrib. Cun-cun je masa 45 minit dan terus jenguk kek..test kek takut jugak kalau-kalau kek tak masak lagi....jeng...jeng...DAH SIAP!!!

tak sempat nak posing kek ni dah hilang sikit...heheh....memang berbaloi...next time boleh buat lagi tapi nak try versi cupcake pulak.....

senang betul kek ni menjadi.....mix dengan garfu pun naik cantik kek ni macam Pro yang buat...memang best!!...jemput mamam kek ni..hehheh....tambah kalori sikit sebelum puasa...

Salam Ramadhan buat semua....semoga Ramadhan kali ini membawa berjuta barokah dari Allah.....

Friday, 22 June 2012

Tempahan Cuppies (Cup Cake) Di Buka bagi Perlis, Kedah, Penang dan Utara Perak


Tercari-cari sesuatu yang istimewa untuk keraian, majlis Kahwin, Sambutan Hari jadi, Dedikasi sempena hari istimewa....


Zyl-Da ada menyediakan semua ini...anda boleh email ke yongnn.mscm@gmail.com untuk pertanyaan dan tempahan...INSYAALLAH..... Zyl-Da akan penuhi permintaan anda seadanya......

Thursday, 21 June 2012

Sabun merawat resdung buatan sendiri

sesaja nak share..orang cakap jka share ilmu kita takkan rugi malah ilmu akan makin bertambah....

mesti ada yang mengalami masalah resdung...bangun pagi je gerenti bersin ...aaacchhhhooo!!!...takmo berenti sampai la ke tengah hari...ada juga yang gatal-gatal bawah mata bila makan makanan laut (kerang, udang, belacan)....ada juga yang suka sangat bau bunga kantan....haaa...yang gemar bau bunga kantan tu..jangan buat-buat lupa ye..anda pun dalam famili penghidap resdung......

bukan teman ni nak promote barang tapi nak syor aje...teman pernah makan herba ni......malah teman letak sekali dalam sabun gliserin cair, cairkan blok gliserin dengan kaedah seperti nie .....mudah aje...blok sabun nak dapat kat mana??...haaa..beli kat sini .....

okeh..malas nak bebel panjang-panjang....blok sabun potong kecik-kecik...masukkan ke dalam bekas stainless steel, buat double boiling macam kita cairkan coklat untuk salut Biskut Almond London....taknak kacau kerap sangat sebab nanti sabun berbuih....

Cair je sabun...terus masukkan herba seperti gambar di bawah

herba ini boleh didapati dari mana-mana outlet HPA atau boleh beli online di sini 

Herba ni didatangkan dalam bentuk kapsul, terus je buka kapsul (10 kapsul untuk separuh blok sabun) untuk hasil yang berkesan. Tak perlu tambah air dalam sabun

kacau herba seketika dalam larutan sabun dan tuangkan dalam acuan yang dikehendaki...

apabila sabun beku, bolehlah dibungkus dengan "plastic wrap"

*tak sempat nak snap gambar sabun yang siap....posting ditulis selepas 2 hari sabun dibuat, stok habis...

Penang...Destinasi yang tak menghampakan

Sibuk bebeNor semalam tetapi direzekikan Ilahi untuk berjaalan-jalan dengan yang tersayang...alang-alang ada hal di Penang maka merayap teruslah since cukup ahli... selalunya begitulah, spontan sahaja terjadi. 

En Hunny B terus saja ke Bukit Bendera, Parking pun mudah malah nak akses ke Keretapi Bukit Bendera pun dekat aje. Jalan sikit je dah sampai. Bagi yang Pertama kali ke sini, pasti teruja sebab kemudahan Pihak Perbadanan Negeri Pulau Pinang sediakan cukup selesa. Dengan Harga tiket RM8 untuk dua hala (pergi dan balik) untuk warganaegara Malaysia Dewasa, Kanak-kanak bawah 3 tahun tidak dikenakan bayaran. Jika suami isteri yang ada 2 anak berumur 3 tahun hinga 12 tahun pakej RM18 disediakan. Jimat dan puas hati.

Cadangan kepada sesiapa yang bakal melawat Bukit Bendera dengan anak-anak, anda bolehlah bawa sedikit bekalan makanan yang ringkas. Jadi bolehlah menikmati perkelahan yang menggembirakan dengan bayu dingin menghembus. Terasa macam kat luar negara gitu.

yeehhaaaa...bestnya cuti-cuti Malaysia
4 dari 5 bintang diberikan kepada Bukit Bendera. Sekurang-kurangnya terubat juga hajat Budak Kecik nan sorang tu nak naik "Chuggington"....bersungguh benar anak-anak yang naik keretapi Bukit Bendera. Boleh nampak dari air muka anak-anak keriangan yang buatkan hati ibu bapa rasa puas.

Going down ...
Ramai juga pelancong luar yang datang ke sini. Rata-rata dari Timur tengah, Borneo....hurrmmm..Tahniah buat Pengurusan Keretapi Bukit Bendera...

tinggalan sejarah...keretapi Bukit Bendera yang pertama kali
Setelah jalan-jalan sekitar Bukit Bendera, tibalah masa untuk turun ke bawah...rasa hati tak nak turun ke bawah tapi apakan daya banyak lagi perkara perlu diselesaikan.

suka bunga ni...selalu dapat tengok yang versi Plastik
Paling menarik bunga-bungaan yang ada...sebelum ni hanya dapat tengok versi Plastik....cantik-cantik bunga kat Dataran Bukit Bendera..terasa bukan seperti di Malaysa...So layaaan jap berangan kononnya kat luar negara okeh!!

kepenatan....
Kepenatan??? itu sudah mesti sebab banyak sangat mendaki cerun dan tangga tapi hati menten gumbira.... kalaulah dapat berumah kat sini...apakah mungkin?...mungkin TIDAK...

pintu masuk Butterfly Farm
Turun je Bukit Bendera...terasa macam ada tenaga lagi...So...En Hubby drive ke arah Feringhi...hati tak dapat nak teka ke mana destinasi...rupa-rupanya dah sampai ke Taman Rama-rama Pulau Pinang.

Tiket Masuk RM18 bagi warganegara Malaysia Dewasa, kanak-kanak bawah 3 tahun percuma

Cantik
Bagai berada dalam alam Fantasi...
itulah yang dapat dirasakan tatkala melangkah je masuk ke Taman Rama-rama ni. Beterbangan ke sana ke mari dari satu unga ke pohon yang lain....asyik melihat makhluk Allah yang comel dan cantik ini....sukar digambarkan dengan kata-kata hanya "Subhanallah" terucap dalam hati...

kreatif...
Si Kecik yang mulanya agak takut untuk explore...menjerit kecil bila rama-rama terbang hampir dengan nya. tapi setelah melihat seorang kanak-kanak Arab yang bermain-main dengan rama-rama yang jinak terus saja datang semangat Si Kecik....terus dikejarnya rama-rama..paling kelakar dia yang masih pelat sebut rama-rama sebagai "butterpie"...

explorasi si kecil
memang sesuatu yang menarik bagi anak-anak. Tak kira dari negara Arab, Malaysia mahupun negara-negara lain, jelas kelihatan anak-anak yang mengunjungi begitu berminat dengan explorasi Rama-rama.
 Jurubahasa yang mengiringi beberapa rombongan memberikan kerjasama yang amat baik kepada Pengunjung. 5 Bintang (markah penuh) untuk Taman Rama-rama Penang.

Subhanallah
Explorasi kami sekeluarga juga mengambil masa yang panjang, tak jemu mata memandang keindahan Ciptaan Ilahi.

kolam yang jernih dengan ikan yang banyak dan menarik
Keuntungan ke Taman Rama-rama ini, dapat lihat pelbagai spesis rama-rama dan kupu-kupu, dapat menyejukkan mata yang keletihan, dapat belajar banyak perkara tentang flora & fauna. Malah kolam ikannya bersih dan menampung pelbagai spesis ikan.

periuk kera pelbagai spesis
Periuk kera pemangsa juga ada di sini...sekurang-kurangya buat pelajar Botani anda dapat tambahan ilmu di sini

posing sebentar
Dekorasi yang menarik serta penjagaan rapi pihak pengurusan, membuatkan suasana Taman Rama-rama ini begitu unik. Sangat mesra kanak-kanak

jinak
memang jinak rama-rama disini, anda akan berpeluang merasai rama-rama hinggap di atas kepala, tangan, dan baju.

Ada juga yang geli dengan rama-rama..tetapi setelah beberapa ketika rasa geli dengan makhluk ini akan lenyap dan anda akan mula mahu bermesra dengan serangga cantik ini

baba...tengok tu
Pengalaman yang tak dapat dilupakan....banyak iktibar yang diambil. Contohnya melihat rama-rama yang baru keluar kepompong. Masih basah, lemah tak berdaya terbang. ada juga yang survivalnya singkat, mungkin kalah dengan rakan sejenis yang lebih gagah sewaktu berebut pasangan, tersungkur layu atas tanah...begitulah kita Makhluk Nya apabila dijemput nanti hanya sekujur badan tanpa apa-apa kudrat hanya amalan yang menjadi bekalan...

observe rama-rama
puas jalan-jalan...mulalah nak atur jalan ke arah pintu keluar. dengan berat hati melangkah keluar dari Taman menuju ke Galeri dan seterusnya kedai cenderahati yang berada dalam lorong untuk keluar

spesimen yang menarik

Tuesday, 19 June 2012

Bila Kitchen Dummies Masuk Cupies Class ;)

Dah lama teringin nak masuk Class Belajar Cup Cakes...selama ni hanya buat versi belasah main tiru-tiru resepi mak je. Sibuk dengan buku dan memang tak sempat langsung menimba ilmu sebegini dari Mak dari kecil sibuk belajar, habis belajar dah kerja dan berumah tangga. Langsung tiada kesempatan belajar, nasiblah ada Kolej Komuniti...sign up dekat bahagian Kursus 1 Malaysia dan pelbagai Kursus Kemahiran disediakan hanya pilih mana satu yang berkenan di hati.

Dipendekkan cerita, Kolej Komuniti Bukit Mertajam, Penang telah buat satu Kurus Asas Kek Cawan (Cup Cake) memang best sebab cikgu nya juga Best

Cikgu Cuppies Kak Ani
 Cikgunya yang kitorang panggil Kak Ani memnag tak lokek ilmu...siap ajar pelbagai teknik pembuatan kek cawan. Bayangkan dengan yuran RM20 untuk 2 hari dari pukul 8 pagi sehingga 5 petang, banyak ilmu yang diperolehi.

For a Kitchen dummies like me...it was a superb class i've ever had..

kek Pandan

Mula-mula Kek Pandan Cawan diajar , sukatan ada 3 type..nak guna SI unit/cawan/mug..haaaa...terkebil-kebil diri ini melihat skill Kak Ani. Paling mengujakan peserta, Kak Ani Mix bancuhan Kek dengan Blender. Katanya "nak mudahkan semua orang, takkan nak beli Cake mixer semata-mata nak buat cuppies ni. Jadi guna saja apa yang ada di rumah"


cuppies yang abstrak gitu
 kelakarkan rupa cuppies ni...first time dapat peluang conteng kek maka pelbagai jenis seni yang abstrak keluar sudah...Kak Ani bagi peluang peserta explore kek cawan, hari kedua barulah akan diajar bagaimana menghias kek dengan kemas.
Kak Liza (team group) hias kek
 walaupun masing-masing tak pandai nak hias kek namun tahap sporting semua peserta amatlah best...tanpa segan silu hias kek dengan jayanya

hasil contengan group
 contengan disiapkan dengan gigih tanpa mengira penat dan bahang panas di dapur. Cloze up contengan group dipantau Kak Ani

hasil contengan kak long
 Hasil contengan pakar Coklat, Kak Long....katanya "takdak idea nak contiang"

hasil contengan Chah
 siap saja hari pertama yang happening, esok class ke dua

my 2nd day cuppies
 Kek Coklat versi cuppies diajar, juga dengan kaedah "blender"...resepi bagi kesemua kek ini akan di tulis kemudian. sedap juga hasilnya tak berapa manis seimbang dengan icing
hasil contengan juga
 memang berbaloi kelas anjuran Kolej Komuniti Bukit Mertajam, atas inspirasi PM yang telah banyak membantu kaum wanita tak ketinggalan kaum lelaki menambahkan ilmu...

yang ni special untuk Hunny B
Kelas dengan yuran berpatutan malah boleh bawa balik hasilnya ke rumah....

Best kan jadi momma...banyak aktiviti yang boleh kita kongsi bersama....

Tuesday, 12 June 2012

Garam Bukit

Walalaweiii...bersawang rupenye blog ni...kesibukan menuntut diri ini mengabaikan aktiviti senaman jari jemari disini.. banyak benda dah berlaku, banyak perkara yang semak serta serabut di kepala namun hidup tetap terus.. let all the misery gone by the wind....

okeh...okeh...jom kita share tentang kebaikan salah satu bahan untuk memasak yang paling penting....hurmmm cher pikir....apalagi kalau bukan garam, bak kata Mr Syawal dalam Ahmad Albab "tada garam dalam capati tada sedap laa"......

biasanya kat pasaran ada yang beriodin, ada yang kasar (peberet makcik kat kampung nak buat telur masin , ikan pekasam, dan pelbagai guna. ada yang sanggup kisar garam kasar halus mulus untuk diunakan dalam masakan)..ada juga yang versi halus.

Memperkenalkan sejenis garam yang tidak dapat tidak...mesti simpan stok


kebaikan garam bukit ini adalah Organik (baik untuk kegunaan isi rumah).. ibu-ibu penyayang pasti nak beri yang terbaik buat isi rumah., jadi bertukarlah dari garam biasa ke garam sebegini. Mudah didapati di mana-mana pasaraya (Tesco, Giant dan beberapa pasaraya lain)

selain dari kegunaan untuk masak memasak....apa salahnya memanjakan diri dengan scrub buatan sendiri dari garam bukit yang tinggi dengan nilai khasiat lagi organik. Caranya mudah sahaja

Bahan -bahan
1) 2 sudu besar minyak masak/minyak zaitun
2) 1 sudu besar garam bukit
3) beberapa titik haruman aromaterapi

Cara-caranya
Campurkan semua bahan dan kacau sebati

Kegunaan
Melembutkan bahagian kaki dan badan. Amalkan seminggu sekali untuk hasil yang memuaskan.

Mudahkan...heppi kan jadi momma....lepas masak kita manjakan diri pula....




Wednesday, 22 February 2012

Sabun buatan sendiri boleh dihasilkan dirumah dengan menambah beberapa bahan yang dapat meningkatkan "keceriaan" sabun dan juga haruman yang menyegarkan.

Bagi Momma yang berminat beraktiviti dengan yang tersayang dirumah disamping meningkatkan kreativiti anak-anak (sebab sabun jenis ini mudah dihasilkan dirumah). Lihat SINI untuk maklumat tambahan.

Produk : Soap Base Gliserin (transparent)
Harga : RM20 (boleh dirundingkan mengikut kadar tempahan)

Selamat berkreativiti dengan anak-anak.

Tuesday, 21 February 2012

CHOC (Praline, Lollichoc, Bar) untuk tempahan sekitar Utara, murah sahaja kira harga Adik-beradik ;)

Coklat memang pembuka selera dan menjadi kegilaan sesetangah orang. Kualiti Coklat begantung pada kehalusan tekstur Coklat. Bagi Penduduk sekitar utara (Penang, Kedah, & Perlis) jika berminat untuk menempah coklat, bolehlah berbuat demikian disini.
 Pralines memang superb jika time raya...1 box ada 56 pcs Choc Praline Premium harganya RM37.00 per box. 

Apabila dibuka kotak coklat tersebut, sekejap sahaja selesai sebab rasanya yang kaya dengan coklat tambahan pula kemanisannya sedang-sedang sahaja. 
 Lolly Choc yang meriah untuk anak tetamu atau hadiah di Majlis Ulangtahun Hari Lahir hanya RM2.20 sahaja...berbaloi untuk LollyChoc yang menggunakan Coklat Premium...
 Tempahan dari Jamili & Salena untuk pertunangan mereka (box hiasan berasingan, disediakan sendiri oleh keluarga pasangan). Harga boleh dibincangkan.
 Tepung Kek yang gerenti Moist dan gerenti menjadi. Menggunakan bahan terpilih, kemanisan "just Nice". Harga RM16, cukup untuk menghasilkan 1kg++ kek Coklat Lembap yang sedap.
Pralines CHoc untuk buah tangan tetamu (harga boleh dirunding)

Monday, 20 February 2012

Herba untuk Sabun

Tanpa bosan dengan Seni Pembuatan Sabun atau soap Craft, jejalan kat blog maka jumpa la satu blog yang tak kurang comel sabun-sabunnya bergentayangan di sini ...mana tahu ada yang terbekenankan sabun-sabun Cik Fizza (ermmm Cik ke?...hanya Tuan blog aje yang tahu)...mantap juga warna yang dipilih sehinggakan merambangkan lagi mata....

Bercakap tentang sabun, ada banyak cara untuk dihasilkan di rumah...Hanya perlukan Blok Sabun Gliserin (Base), cairkan dan isikan herba atau bahan fungsi yang diingini. Jom semak herba popular digunakan dalam industri Sabun buatan Tangan.

 Kulit Manggis misalnya mengandungi bahan yang berkesan memutihkan wajah, dan ini juga adalah perawatan wajah yang popular. Lihat saja sabun dari seberang, banyak yang tawarkan sabun Kulit Manggis.
 Lemon kaya dengan AHA, selain menjadi bahan untuk sabun boleh juga dihancur-hancurkan menjadi scrub.



 Tomato yang kaya dengan Lycopene, membantu meremajakan kulit..bukan sahaja menjadi bahan di dapur tetapi dapat digunakan sebagai bahan dalam sabun

 Mulberry yang kaya dengan Vitamin C, dan akarnya pula adalah bahan yang paling berguna dalam dunia kosemtik. Pernah dengar SOHAKUHI Ekstrax, ia adalah satu bahan ekstrak yang popular di Jepun kerana digunakan secara meluas memutihkan wajah.
 Kayu Manis bukan sahaja mujarab merawat Diabetis (Kencing Manis) tetapi dapat juga merawat kulit berjerawat.
 Pegaga sangat berguna untuk merawat kesan penuaan...boleh diamalkan meminum jus dan juga isikan dalam sabun untuk kesan yang lebih baik.
Ehsan Gogle : Dari World Halal Forum 2010
Sabun Base boleh didapati di blog ini, sumber sabun diperolehi dari Syarikat pengeluar Muslim. Pengarah Urusan Syarikat Pn Hajah Famiza Binti Haji Zulkifli (bekas Selebriti) merupakan Pengasas Produk Gunaan Muslim yang berjaya malah menjadi ikon usahawan wanita yang mula bergiat menghasilkan produk keluaran Muslim mengikut standard Halal.

Sunday, 19 February 2012

Make Your Own Cupcake Soaps At Home


cuti-cuti camni...meh kita buat sumthin that really nice & sweet...hurrmm...belek punya belek sebab memang teringin sangat nak buat mende ni...so terjumpa lah article dari blog dari Oversea....baru belajar teori je..belum tau bila nak try teori ni...hoefully dapat la try semingu dua lagi....

Check it out...!!!

Make Your Own Cupcake Soaps At Home, Very Easy Step by Step Instructions

Handmade Cupcake Soaps ~ Pictures and Recipe Courtesy of SoapQueenTV.com

Cupcake Soap
Soap recipe for 6 cupcakes:

7.5 oz. Coconut oil 76 degree
7.5 oz. Palm Oil
6.25 oz. Olive Oil Pomace
2.5 oz. Castor Oil
1.25 oz. Shea Butter
7 oz. of distilled water
3.5 oz. of Sodium Hydroxide
1 oz. Cream Cheese Frosting Fragrance Oil
1 oz. Strawberry Fragrance Oil

**we will be soaping at 100 degrees

Other supplies:

* Round Cupcake Silicone Mold
* 6 paper cupcake liners
*Flamingo Pink High PH Lab Color
* Iridescent Glitter
*Disposable Cake Decorating bag
*Plastic Star Cake Decorating Tip or stainless steel decorating tip
*Stick Blender
*scale
*safety goggles
* gloves
*plastic spoon
*stainless steel whisk (for thorough stirring)
*one, 2 cup microwave safe glass measuring cup
*one, 4 cup microwave safe glass measuring cup
*one, 8 cup microwave safe glass measuring cup
*one, 2 cup plastic or glass cup for measuring sodium hydroxide. (I have one measuring cup I use for sodium hydroxide and nothing else and I suggest you designate a sturdy measuring cup for this task)
* thermometer(s) that reads up to 200 degrees
* box large enough to fit the mold, and at least 6 inches deep.

Let's Get Started With Our Cupcake Soaps

Cupcake Soap Recipe Taken from Erin at SoapQueenTV.com

Line the cupcake mold with paper liners, cut the tip of the plastic disposable decorating bag so that the plastic star tip fits in it, weigh out your 1 oz of fragrance oils and set aside ( I like to save empty fragrance oil bottles for this), double check that you have all of your supplies ready.



In your 8 cup measuring glass, weigh out your Coconut Oil, Palm Oil, and Shea butter. Microwave until melted about 4 minutes. Add your olive oil and Castor oil and set aside.



**PUT ON YOUR SAFETY GOGGLES AND GLOVES.They will be on from here on out.

In your 2 cup glass measuring glass weigh out your water, set aside. In your 2 cup glass or plastic measuring cup weigh out sodium hydroxide. VERY IMPORTANT: in a well ventilated area mix the sodium hydroxide into the water (never the other way around).

Be sure not to inhale any of the fumes as they are toxic. Stir with your plastic spoon until the solution is clear and all of the sodium hydroxide is dissolved - about 2 minutes. Set aside with your thermometer and wait for the temp to reach 100 degrees. Start with ice water to expedite this part!



Once the sodium hydroxide is just above 100 degrees, take the temperature of your oils and make sure they are also at 100 degrees. If it is too hot pop the container in an ice water bath and if it is too cool pop in the microwave for just a few seconds at a time.

**NOTE: temperatures can be within 5 degrees of each other. Slowly mix the sodium hydroxide solution into the oils while mixing with the same plastic spoon you used to mix the sodium hydroxide solution.

Finish off by mixing with your stick blender until you achieve a light trace (looks like thin pudding). This took me about 1 minute.



Separate out 18 oz. of soap into your 4 cup glass measuring cup, add 1 oz of Cream Cheese Frosting Fragrance Oil, stir well, pour into your cupcake mold, and tap on the counter to level out soap. Set aside.







To the remaining soap add your 1 oz of Strawberry FO, and 40 drops of Flamingo Pink lab color or until you get a pink that you like. The soap should be getting pretty thick at this point. Stir with your whisk until the soap is very thick and can hold shape.



Fill your disposable decorating bag with the strawberry pink soap. Make sure you hold the decorating tip securely in the bottom and keep it in place until the bag is full of soap. Twist the top or secure with a twist tie.



Begin piping frosting onto the tops of your cupcakes in a circular motion, building up tapered layers as you go. Repeat with all six cupcake soaps.



Sprinkle with glitter when you are finished.



Place a box over the top of the mold, tall enough for clearance for the soap frosting. Cover with a blanket and let sit undisturbed for 24 hours. After 24 hours your cupcakes should be very firm and easily removed from the mold. You can peel the paper at this point or keep it on. Let them cure for 4 weeks in a cool, dry place!