Addvertisment 1

Advertisment 3

Wednesday, 22 February 2012

Sabun buatan sendiri boleh dihasilkan dirumah dengan menambah beberapa bahan yang dapat meningkatkan "keceriaan" sabun dan juga haruman yang menyegarkan.

Bagi Momma yang berminat beraktiviti dengan yang tersayang dirumah disamping meningkatkan kreativiti anak-anak (sebab sabun jenis ini mudah dihasilkan dirumah). Lihat SINI untuk maklumat tambahan.

Produk : Soap Base Gliserin (transparent)
Harga : RM20 (boleh dirundingkan mengikut kadar tempahan)

Selamat berkreativiti dengan anak-anak.

Tuesday, 21 February 2012

CHOC (Praline, Lollichoc, Bar) untuk tempahan sekitar Utara, murah sahaja kira harga Adik-beradik ;)

Coklat memang pembuka selera dan menjadi kegilaan sesetangah orang. Kualiti Coklat begantung pada kehalusan tekstur Coklat. Bagi Penduduk sekitar utara (Penang, Kedah, & Perlis) jika berminat untuk menempah coklat, bolehlah berbuat demikian disini.
 Pralines memang superb jika time raya...1 box ada 56 pcs Choc Praline Premium harganya RM37.00 per box. 

Apabila dibuka kotak coklat tersebut, sekejap sahaja selesai sebab rasanya yang kaya dengan coklat tambahan pula kemanisannya sedang-sedang sahaja. 
 Lolly Choc yang meriah untuk anak tetamu atau hadiah di Majlis Ulangtahun Hari Lahir hanya RM2.20 sahaja...berbaloi untuk LollyChoc yang menggunakan Coklat Premium...
 Tempahan dari Jamili & Salena untuk pertunangan mereka (box hiasan berasingan, disediakan sendiri oleh keluarga pasangan). Harga boleh dibincangkan.
 Tepung Kek yang gerenti Moist dan gerenti menjadi. Menggunakan bahan terpilih, kemanisan "just Nice". Harga RM16, cukup untuk menghasilkan 1kg++ kek Coklat Lembap yang sedap.
Pralines CHoc untuk buah tangan tetamu (harga boleh dirunding)

Monday, 20 February 2012

Herba untuk Sabun

Tanpa bosan dengan Seni Pembuatan Sabun atau soap Craft, jejalan kat blog maka jumpa la satu blog yang tak kurang comel sabun-sabunnya bergentayangan di sini ...mana tahu ada yang terbekenankan sabun-sabun Cik Fizza (ermmm Cik ke?...hanya Tuan blog aje yang tahu)...mantap juga warna yang dipilih sehinggakan merambangkan lagi mata....

Bercakap tentang sabun, ada banyak cara untuk dihasilkan di rumah...Hanya perlukan Blok Sabun Gliserin (Base), cairkan dan isikan herba atau bahan fungsi yang diingini. Jom semak herba popular digunakan dalam industri Sabun buatan Tangan.

 Kulit Manggis misalnya mengandungi bahan yang berkesan memutihkan wajah, dan ini juga adalah perawatan wajah yang popular. Lihat saja sabun dari seberang, banyak yang tawarkan sabun Kulit Manggis.
 Lemon kaya dengan AHA, selain menjadi bahan untuk sabun boleh juga dihancur-hancurkan menjadi scrub.



 Tomato yang kaya dengan Lycopene, membantu meremajakan kulit..bukan sahaja menjadi bahan di dapur tetapi dapat digunakan sebagai bahan dalam sabun

 Mulberry yang kaya dengan Vitamin C, dan akarnya pula adalah bahan yang paling berguna dalam dunia kosemtik. Pernah dengar SOHAKUHI Ekstrax, ia adalah satu bahan ekstrak yang popular di Jepun kerana digunakan secara meluas memutihkan wajah.
 Kayu Manis bukan sahaja mujarab merawat Diabetis (Kencing Manis) tetapi dapat juga merawat kulit berjerawat.
 Pegaga sangat berguna untuk merawat kesan penuaan...boleh diamalkan meminum jus dan juga isikan dalam sabun untuk kesan yang lebih baik.
Ehsan Gogle : Dari World Halal Forum 2010
Sabun Base boleh didapati di blog ini, sumber sabun diperolehi dari Syarikat pengeluar Muslim. Pengarah Urusan Syarikat Pn Hajah Famiza Binti Haji Zulkifli (bekas Selebriti) merupakan Pengasas Produk Gunaan Muslim yang berjaya malah menjadi ikon usahawan wanita yang mula bergiat menghasilkan produk keluaran Muslim mengikut standard Halal.

Sunday, 19 February 2012

Make Your Own Cupcake Soaps At Home


cuti-cuti camni...meh kita buat sumthin that really nice & sweet...hurrmm...belek punya belek sebab memang teringin sangat nak buat mende ni...so terjumpa lah article dari blog dari Oversea....baru belajar teori je..belum tau bila nak try teori ni...hoefully dapat la try semingu dua lagi....

Check it out...!!!

Make Your Own Cupcake Soaps At Home, Very Easy Step by Step Instructions

Handmade Cupcake Soaps ~ Pictures and Recipe Courtesy of SoapQueenTV.com

Cupcake Soap
Soap recipe for 6 cupcakes:

7.5 oz. Coconut oil 76 degree
7.5 oz. Palm Oil
6.25 oz. Olive Oil Pomace
2.5 oz. Castor Oil
1.25 oz. Shea Butter
7 oz. of distilled water
3.5 oz. of Sodium Hydroxide
1 oz. Cream Cheese Frosting Fragrance Oil
1 oz. Strawberry Fragrance Oil

**we will be soaping at 100 degrees

Other supplies:

* Round Cupcake Silicone Mold
* 6 paper cupcake liners
*Flamingo Pink High PH Lab Color
* Iridescent Glitter
*Disposable Cake Decorating bag
*Plastic Star Cake Decorating Tip or stainless steel decorating tip
*Stick Blender
*scale
*safety goggles
* gloves
*plastic spoon
*stainless steel whisk (for thorough stirring)
*one, 2 cup microwave safe glass measuring cup
*one, 4 cup microwave safe glass measuring cup
*one, 8 cup microwave safe glass measuring cup
*one, 2 cup plastic or glass cup for measuring sodium hydroxide. (I have one measuring cup I use for sodium hydroxide and nothing else and I suggest you designate a sturdy measuring cup for this task)
* thermometer(s) that reads up to 200 degrees
* box large enough to fit the mold, and at least 6 inches deep.

Let's Get Started With Our Cupcake Soaps

Cupcake Soap Recipe Taken from Erin at SoapQueenTV.com

Line the cupcake mold with paper liners, cut the tip of the plastic disposable decorating bag so that the plastic star tip fits in it, weigh out your 1 oz of fragrance oils and set aside ( I like to save empty fragrance oil bottles for this), double check that you have all of your supplies ready.



In your 8 cup measuring glass, weigh out your Coconut Oil, Palm Oil, and Shea butter. Microwave until melted about 4 minutes. Add your olive oil and Castor oil and set aside.



**PUT ON YOUR SAFETY GOGGLES AND GLOVES.They will be on from here on out.

In your 2 cup glass measuring glass weigh out your water, set aside. In your 2 cup glass or plastic measuring cup weigh out sodium hydroxide. VERY IMPORTANT: in a well ventilated area mix the sodium hydroxide into the water (never the other way around).

Be sure not to inhale any of the fumes as they are toxic. Stir with your plastic spoon until the solution is clear and all of the sodium hydroxide is dissolved - about 2 minutes. Set aside with your thermometer and wait for the temp to reach 100 degrees. Start with ice water to expedite this part!



Once the sodium hydroxide is just above 100 degrees, take the temperature of your oils and make sure they are also at 100 degrees. If it is too hot pop the container in an ice water bath and if it is too cool pop in the microwave for just a few seconds at a time.

**NOTE: temperatures can be within 5 degrees of each other. Slowly mix the sodium hydroxide solution into the oils while mixing with the same plastic spoon you used to mix the sodium hydroxide solution.

Finish off by mixing with your stick blender until you achieve a light trace (looks like thin pudding). This took me about 1 minute.



Separate out 18 oz. of soap into your 4 cup glass measuring cup, add 1 oz of Cream Cheese Frosting Fragrance Oil, stir well, pour into your cupcake mold, and tap on the counter to level out soap. Set aside.







To the remaining soap add your 1 oz of Strawberry FO, and 40 drops of Flamingo Pink lab color or until you get a pink that you like. The soap should be getting pretty thick at this point. Stir with your whisk until the soap is very thick and can hold shape.



Fill your disposable decorating bag with the strawberry pink soap. Make sure you hold the decorating tip securely in the bottom and keep it in place until the bag is full of soap. Twist the top or secure with a twist tie.



Begin piping frosting onto the tops of your cupcakes in a circular motion, building up tapered layers as you go. Repeat with all six cupcake soaps.



Sprinkle with glitter when you are finished.



Place a box over the top of the mold, tall enough for clearance for the soap frosting. Cover with a blanket and let sit undisturbed for 24 hours. After 24 hours your cupcakes should be very firm and easily removed from the mold. You can peel the paper at this point or keep it on. Let them cure for 4 weeks in a cool, dry place!

Saturday, 18 February 2012

Cuti-cuti Malaysia Cameron Highlands...sapa cakap Malaysia tak best!!

Asyik dengar kengkawan cite gi Bandung, Jakarta, Ho Chi Minh, Korea, Singapura...dan mana-mana aje destinasi yang agak tak mengizinkan masa dan bajet......stok nak jimat bajet dan masa jdi Cameron Highlands jadi pilihan. Jangan gi Time peak jika tak book hotel...karang tak ada tempat nak menginap......
walaupun time yang dipilih tak jugek cun maka dapat je la Hotel bajet...Hotel Jasmine yang dipilih namanye bajet tapi boleh tahan servis dorang...good!!! 
Ala-ala orang honeymoon...bez nak ngengade dengan hubby because of udara yang nyaman angin sepoi-sepoi bahasa yang menggigit tulang...boleh la jalan pimpin tangan ngan Hubby nak kasi warm sikit...eceh waahhh..halal..takpe kan.....tapi memang syok!!
dari tingkap Hotel Jasmine yang terletak betul-betul kat tempat yang strategik...sebab ada kedai souvenir, gerai makanan, Pasar Pagi dan bertentangan dengan beberapa bangunan Hotel yang agak menarik panoramanya...umpama berada bukan di MALAYSIA...~mood berangan lah kejap....bukan senang nak rilex dari task tetap Wanita berkahwin...~

Tenang dan damai...memang mengasyikan....paling menarik cendawan goreng di Pasar Pagi Tanah Rata...rangup dan manis cendawan segar digoreng deep fry...Strawbery celup coklat juga tak kurang mantap...

 jauh-jauh sayup gerai makanan yang lengkap segalanya...makanan melayu kampung yang enak...gerai yang bersih dan selesa...tak susah nak travel cuti-cuti di Cameron Highlands...
 Deretan kedai Makanan Cina yang tak henti-henti dikunjungi pelanggan....nun jauh di atas sana ada strawberry Garden....berkira-kira nak ke sana dan beberapa tempat lagi....



 tak pasti apakah namanya Pasar ni...deretan kedai-kedai yang menjual sayur, buah, souvenir.....Cendawan goreng, strawberry celop coklat...ramai maxima orang yang berkunjung...lepak kat sini berkemungkinan tak akan sedar kocek dah surut...hehehhe...janji enjoy...
 panjang betul pasar ni...apa pun tak akan puas jika datang sekali je ke Pasar ni sepanjang berada di Cameron Highlands..mesti nak repeat jenjalan kat sini.....
 like heaven....tak mo cakap apae...just enjoy the view......
 plot-plot pokok teh yang sangat comel..tompok-tompok hijau macam carpet.....beshnyerrrrrr terasa macam nak landing atas pokok teh tersebut....
 sejuk je mata bila dijamu dengan view seumpama ni...sihat je mata bila tengok kaler maler hijau yang sejuk...dingin....mmmmm...tak ada ayat nak gambarkan......
 haaaaa....Cameron Valley...Bharat Tea punya port....lepak minum secangkir teh...cari souvenir  berapa banyak souvenir laaa dan jangan lupa beli teh banyak-banyak (buata-buat la lupa diri, macam la takde teh kat luar Cameroin Highlands)
 abih akai nak beli maka blah pulak ke Tea Plantation sekali lagi....sedey mau tinggal ini Teh punya Ladang.....
 jalan-jalan lagi sebelum gerak menjamu perut yang mula nak nyanyi dondang sayang...baru sedar yang sebutir nasi pun belum masuk ke usus ini......penangan Cameron Highlands yang mengasyikkan...sampai lupa nak mamam.....
 sampai laaaaa ke tempat yang mahu dituju....cepat-cepat amik seat.....tak sabar mau MEMBAHAM....mana menu ni...
 Credit to Hunny B... sejuk-sejuk cuaca Cameron Highlands...so pekena ini Steamboat laaahhh...makan time
 lagi bahan steamboat...nampak rupabentuk makanan tersebut...mata cepat je hantar signal ke otak....mau MAMAM....
 Nasi Goreng Ayam???...bolehlaaa...perut sudah lapar ringkas camni pon Oraitlaaaaa.........
 sup & tomyam...mana satu mau...try saja...lalu je tekak, puas hati sebab memang sedap....hangat sekejap badan ni bila dapat makanan sebegini.
I DO LOVE CACTUS.......cantik sangat..........
 more Cactus.....
 suka yang ni juga...macam nak beli semua bawa balik.....

comelka rupa paras Cactus ni....bermacam bentuk, warna, rupa....menarik dan mudah dijaga...rugi jika tak beli banyak-banyak....


last but not least...Strawberry...pick from farm on the journey back.....anak-anak pasti suka sebab ini juga sebahagian aktiviti yang jarang dapat dilihat di luar Cameron Highlands.......

Best kan jadi Wanita dan Momma...penuhkan hidup kita dengan aktiviti menarik...gerenti superb!!!

Thursday, 16 February 2012

Rotavirus...mendengar namanya saja dah rasa terbeban

alkesahnya nak bebel lagi....sebab musababnya anakanda terchenta muntah tak semena-mena di suatu malam yang hening.....keheningan malam diserikan dengan esak tangis anakanda yang ternyata tak selesa tekak & perut akibat termuntah cenggitu.....kemusykilan si Momma berada pada tahap yang paling infiniti tatkala menghadapi saat genting camtu....puas muntah, si anak minta air kosong & Momma menghlurkannya tanpa banyak soal (sah-sah perit tekak si kecik tu)...selang setengah jam, muntah kedua dan begitu lah seterusnya hingga muntah yang ke empat.....penat muntah...terlelaplah si kecik kepenatan...Mati kutu Momma sebab tahu anaknya bakal berdepan dehidrasi..telefon digenggam dan mencari punca melalui simptom di google.... "anak 2 tahun munta-muntah"....maka bayak lah yang muncul di enjin pencarian antaranya ROTAVIRUS.......

subuh pula...si anak mula gelisah...cirit-birit pula yang menyakitkan si kecik tak berdosa tu.....kasihan melihat si kecik menahan sakit sampaikan melutut di lantai lagak orang bersujud dalam solat....apakah bahananya ini..tak sabar Momma nak menunggu siang muncul.....

ke klinik sudahnya....doktor memeriksa dan pengesahan dibuat...."anak Puan mungkin kena jangkitan ROTAVIRUS, saya bagi tempoh sehingga esok jika makin melarat, kita akan rujuk ke hospital"...... termenung sejenak...ubat diambil dan si kecik dibawa bersama ke tempat kerja.....
 
ubat yang dibekalkan doktor tak mendatangkan kesan...sedih melihatkan si kecik yang sakit dengan cirit-birit yang memenatkan....Minuman SEPANG diberikan kepada si kecik sebagai ganti air kosong...memandangkan semua nutrisi dan mineral keluar melalui cirit-birit dan muntah maka minuman SEPANG ini direndam dengan air panas serta ditambahkan gula untuk melegakan cirit-birit dan gula pula untuk tenaga bagi si kecik....

Alhamdulillah..tak sampai 12 jam....cirit-birit beransur lega....perlahan-lahan si kecik yang makin pulih diberi makanan ringkas sedikit demi sedikit tapi dalam kuantiti yang kerap....

Minuman Garam Oral yang diberikan doktor juga tidak dilupakan untuk menggantikan semula garam galian yang hilang....

TRAUMA...jangankan esak tangis..mendengarkan suara kecik menyebut "shakit Momma"...sudah merentap tangkai hati...hanya pada Allah tempat mengadu diri.....

gambar En google image
 Kadangkala...ubat moden tak dapat nak sembuhkan sakit anak...tapi khazanah dapur dan herba jangan buat-buat lupa......usaha sikit je...InsyaAllah ada jalannya bak kata Maher Zain dalam lagu hits beliau.
gambar En google image
 Penekanan nutrisi amat penting...sebab diet anak menjadi tanggungjwab insan bergelar Momma, IBU, Emak, Umi, Mommy,.........

Makanan sihat yang masuk...outputnya juga sihat dengan izinNya........

apapun...anak tetap permata hati....dijaga rapi dan dibelai manja bukan sekadar kasih sayang naluri malah itulah amanah dari Nya.....

Biar pahit maung....tapi Happy kan jadi wanita & Momma....penuhkan hidup kita dengan aktiviti menarik...tabahkan diri...gerenti superb!!!