Addvertisment 1

Advertisment 3

Thursday, 9 May 2013

Produk Penjagaan Kulit

Posting kali ini agak serius sikit sebab beberapa info akan dikongsikan untuk manfaat bersama, so next post akan kembali ceria dengan “fun activity” untuk “happy Momma”.
Momma-momma semua pasti terbiasa atau memang dah tegar dengan produk penjagaan kulit harian. Dari rangkaian untuk anti sensitif, anti jerawat, dan produk pemutihan/pencerahan wajah. Mungkin ramai yang tidak begitu memahami kenapa beberapa konsep perawatan dibuat bagi menjaga wajah. Memang betul penjagaan dari dalaman itu penting namun “makanan” kulit juga penting.
Kita mula dengan kulit sensitif dulu, kulit sensitif ni kebiasaannya agak kering dan mudah mengelupas serta mudah alah (allergic) dengan beberapa bahan kimia mahupun alami. Formulasi bagi produk kulit sensitif biasanya mengandungi Chamomile Extract, Aloe Vera Extract, Allantoin dan pelbagai lagi. Agak sukar memahami kulit sensitif tanpa analisa wajah terlebih dahulu. Moisturizer  atau pelembap perlu “extremely Moist” dengan rumusan gabungan beberapa bahan untuk memastikan kulit mendapat imbangan lembapan yang cukup. Bahan pencuci pula perlu “mild” kerana akan merengsa kulit.
Kulit berminyak atau berjerawat pula secara amnya Nampak sama tetapi nyata berbeza. Kulit berminyak terjadi dikalangan remaja dan jika berlaku kepada orang dewasa bermaksud mekanisma kulit “terpaksa” bekerja keras mengeluarkan lembapan semula jadi kulit ataupun masalah berpunca dari ketidakseimbangan hormon. Analisa pakar diperlukan jika melibatkan masalah hormon. Kulit berjerawat pula terbahagi kepada dua keadaan yang mana peringkat jerawat minor dan yang kedua adalah “acne” (tahap parut ditinggalkan pada kulit). Jika tahap kedua perawatan haruslah dibuat dengan teliti agar tidak menjejaskan tekstur kulit. Bahn terbaik untuk kulit berminyak adalah bahan “sebum control” seperti Witch Hazel Extract manakala untuk kulit berjerawat adalah Tea Tree Oil dan kulit Acne memerlukan bahan untuk merangsang pembinaan tisu baru bagi menggantikan tisu rosak (parut) seperti Vitamin C dan pemakanan dari dalaman.
Bagi produk pemutihan pula sebenarnya terdapat dalam pelbagai variasi. Selalu kita lihat di Mall ada demo untuk produk pemutihan yang mana apabila disapukan pada kulit dan dilapkan dengan tisu kelihatan kulit menjadi bersih dan berseri-seri. Perhatikan betul-betul..yang “putih” itu hanyalah sebahagian sahaja malah akan kembali ke warna kulit asal selepas beberapa minit. Itu adalah teknik bleaching dari satu bahan kimia yang dipanggil Hydrogen Peroxide. Selalunya Krim jenis ini dikategorikan sebagai Oxidizing Cream, digunakan oleh sesiapa yang ingin “putih” dalam jangka masa yang tertentu. Bagi pencerahan wajah menggunakan herba pula perlu dilihat dari sudut mekanisma herba tersebut bertindak. Mungkin akan diterangkan dalam posting akan dating. Harus diingatkan, Produk tabir suria dengan produk pencerahan wajah adalah DUA PERKARA YANG BERBEZA.

No comments:

Post a Comment