Addvertisment 1

Advertisment 3

Thursday, 16 February 2012

Rotavirus...mendengar namanya saja dah rasa terbeban

alkesahnya nak bebel lagi....sebab musababnya anakanda terchenta muntah tak semena-mena di suatu malam yang hening.....keheningan malam diserikan dengan esak tangis anakanda yang ternyata tak selesa tekak & perut akibat termuntah cenggitu.....kemusykilan si Momma berada pada tahap yang paling infiniti tatkala menghadapi saat genting camtu....puas muntah, si anak minta air kosong & Momma menghlurkannya tanpa banyak soal (sah-sah perit tekak si kecik tu)...selang setengah jam, muntah kedua dan begitu lah seterusnya hingga muntah yang ke empat.....penat muntah...terlelaplah si kecik kepenatan...Mati kutu Momma sebab tahu anaknya bakal berdepan dehidrasi..telefon digenggam dan mencari punca melalui simptom di google.... "anak 2 tahun munta-muntah"....maka bayak lah yang muncul di enjin pencarian antaranya ROTAVIRUS.......

subuh pula...si anak mula gelisah...cirit-birit pula yang menyakitkan si kecik tak berdosa tu.....kasihan melihat si kecik menahan sakit sampaikan melutut di lantai lagak orang bersujud dalam solat....apakah bahananya ini..tak sabar Momma nak menunggu siang muncul.....

ke klinik sudahnya....doktor memeriksa dan pengesahan dibuat...."anak Puan mungkin kena jangkitan ROTAVIRUS, saya bagi tempoh sehingga esok jika makin melarat, kita akan rujuk ke hospital"...... termenung sejenak...ubat diambil dan si kecik dibawa bersama ke tempat kerja.....
 
ubat yang dibekalkan doktor tak mendatangkan kesan...sedih melihatkan si kecik yang sakit dengan cirit-birit yang memenatkan....Minuman SEPANG diberikan kepada si kecik sebagai ganti air kosong...memandangkan semua nutrisi dan mineral keluar melalui cirit-birit dan muntah maka minuman SEPANG ini direndam dengan air panas serta ditambahkan gula untuk melegakan cirit-birit dan gula pula untuk tenaga bagi si kecik....

Alhamdulillah..tak sampai 12 jam....cirit-birit beransur lega....perlahan-lahan si kecik yang makin pulih diberi makanan ringkas sedikit demi sedikit tapi dalam kuantiti yang kerap....

Minuman Garam Oral yang diberikan doktor juga tidak dilupakan untuk menggantikan semula garam galian yang hilang....

TRAUMA...jangankan esak tangis..mendengarkan suara kecik menyebut "shakit Momma"...sudah merentap tangkai hati...hanya pada Allah tempat mengadu diri.....

gambar En google image
 Kadangkala...ubat moden tak dapat nak sembuhkan sakit anak...tapi khazanah dapur dan herba jangan buat-buat lupa......usaha sikit je...InsyaAllah ada jalannya bak kata Maher Zain dalam lagu hits beliau.
gambar En google image
 Penekanan nutrisi amat penting...sebab diet anak menjadi tanggungjwab insan bergelar Momma, IBU, Emak, Umi, Mommy,.........

Makanan sihat yang masuk...outputnya juga sihat dengan izinNya........

apapun...anak tetap permata hati....dijaga rapi dan dibelai manja bukan sekadar kasih sayang naluri malah itulah amanah dari Nya.....

Biar pahit maung....tapi Happy kan jadi wanita & Momma....penuhkan hidup kita dengan aktiviti menarik...tabahkan diri...gerenti superb!!!

No comments:

Post a Comment